Utstyr du trenger

Kalkuler kostander for utstyr
Jeg har ikke en PC som kreves for å kjøre iRacing
Jeg har ikke ratt og pedaler som kreves for å kjøre iRacing
Jeg har ikke iRacing
Ekstra kostnader: 0 kr
Vi gjør oppmerksom på at summene kun er en minimum beregning for utstyr som trengs for å delta i SimRacing GP og at vi ikke tar ansvar om summene ikke samsvarer med faktiske utgifter. I tillegg kommer en påmeldingsavgift på 249 kr til SimRacing Grand Prix.

En PC med internettforbindelse

Som regel vil en stasjonær PC være foretrukken fremfor laptoper, da stasjonære tradisjonelt har bedre spillytelse. Et dedikert skjermkort vil være nødvendig for god nok grafikk og nok bilder per sekund. 8 GB minne er også nødvendig. Minimumsspesifikasjoner, inkludert kjøring av automatisk undersøkelse av din datamaskin, finnes her. PC-skjermer er også som regel å foretrekke foran TVer, pga det som kalles input lag. Input lag er forsinkelsen fra en endring i tilstand skjer frem til den er synlig på skjermen. VR (Virtual Reality) kan være et godt alternativ til skjermer, men vil da gjerne kreve en kraftigere PC. Ferdige spill PCer kan kjøpes hos elektronikk kjeder fra 5 000 kr og oppover. Skal man ha VR eller tre skjermer må man som regel ut med rundt 15 000 kr.

Ratt og pedaler

Av utstyr til simulator finnes det mye på markedet i alle prisklasser. Dyrere utstyr vil gi ha en bedre feedback og være mer presist enn billigere utstyr, men det er ikke nødvendig for å kunne kjørt fort. Flere personer har deltatt i VM med billig utstyr.

1 500 kr - 7 000 kr
Av billige ratt og pedaler er Logitech sine mest kjent, med G29/G920 på topp. De eldre modellene G27 og G25 er av sammenlignbar kvalitet. Billigere ratt fra både Logitech og Thrustmaster, vil kunne mangle clutch-pedalen, ha mindre motstand i pedalene, ha mindre presis force feedback og mindre presis styring.

Den billigste løsningen til å montere utstyret er ved å bruke et bord og en stol. Playseat er et alternativ som selges i norske butikker og som finnes til en overkommelig pris.

7 000 kr - 20 000 kr
På dette nivået finner vi toppmodellene til Fanatec, og deretter Thrustmaster T500RS. Thrustmaster er det dyreste rattet som er å få kjøpt i butikker i Norge, øvrige må bestilles i utlandet. Merk også at blant dyrere modeller er det vanlig å måtte kjøpe ratt og pedaler separat, mens billigere gjerne er komplette pakker.

Det finnes flere såkalte cockpiter å montere utstyret på. I Norge kan man bestille fra Prosim og Komplett, mens i utlandet finnes det mange som feks. fra Fanatec og Obutto.

20 000 kr +
I denne prisklassen er det ingen begrensning for mye man kan bruke. Men for en vanlig person vil vi anbefale å først oppgradere rattet til en Direct Drive Wheel som AccuForce, OSW, Leo Bodnar eller Frex. Disse får man kun fra utlandet. For bra pedaler bør man sjekke ut Heusinkveld, Frex og HPP.

Av cockpiter i denne klassen kan man få alt fra Heusinkveld til bevegelsessimulatorer til flere hundre tusen. Men bevegelse er langt i fra en nødvendighet. Vi anbefaler å oppgradere ratt og pedaler før man tenker på å oppgradere cockpiten.

iRacing

iRacing.com er valgt som plattform for SimRacing Grand Prix, da dette er den markedsledende simulatoren for online racing. iRacing har mange styrker, blant annet laserscannede baner og biler, og en uovertruffen organisering av online racing. Men dette betyr også at iRacing er den dyreste aktøren på markedet. Medlemmer må betale både en løpende avgift for medlemskap, og i tillegg engangsbeløp for kjøp av biler og baner utover grunnpakken.

Trenger du hjelp?

Få råd og veiledning i vår Discord kanal